środa, 17 sierpnia 2016

Ryżowe kluski z śliwkami

Została mi torebka ugotowanego ryżu
 postanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstały 
smaczne ryżowe kluski ze śliwkami



Składniki

• 1 torebka ugotowanego ryżu
• 1 jajko
• ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• troszkę na czubku łyżeczki kurkumy
• śliwki
• cynamon
• cukier
• 2 -3 łyżki masła

Sposób przygotowania

1.
Do ryżu dodać jajko i mąkę szczyptę soli i troszkę kurkumy.
Zagnieść ciasto odrywać kawałeczki zrobić kulkę później spłaszczyć 
nałożyć śliwkę bez pestki uformować kluski,obsypać 
delikatnie mąką ziemniaczaną by się nie kleiły
2.
W rondelku rozpuścić masło smażyć aby się troszkę zrumieniło
3.
Kuski włożyć do osolonego wrzątku gotować ok 5 minut od ponownego
 zawrzenia wody na małym ogniu 
Podawać posypane cukrem ,cynamonem i oblane masłem

1 komentarz: