środa, 1 czerwca 2016

Makaron z sosem z liści kalarepki i serem feta

Liście z młodej kalarepki zawsze wykorzystuję 
Odpowiednio przygotowane są bardzo pyszne 
Oto propozycja sosu podane z makaronem,
Smaczny szybki i tani obiad



Składniki

• liście z 2 kalarepek
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki
• gałka muszkatołowa
• 1/2 opakowania sera feta
• sól
• pieprz
• 20 dag makaronu np świderki

Sposób przygotowania

1.
• Liście kalarepki beż łodyg i zgrubień pokroić w paski zalać wodą i zagotować
 aby dobrze sparzyć liście Sparzone liście odcedzić z wody wlać nową i gotować
 dalej aż liście zmiękną
( Bardzo ważna czynność wymiany wody robiona w celu pozbycia się goryczki 
którą mają liście kalarepki )
2.
• Masło rozpuścić dodać łyżkę mąki wymieszać wlać ok szklankę wody 
Gotować i mieszać aż powstanie gładki sos, dodać odcedzone 
liście kalarepki i pokruszony ser feta.Troszkę sera można zostawić do posypania dania 
Sos razem zmiksować blenderem dodać gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem
3.
Makaron ugotować wg przepisu podawać z sosem i posypanym serem feta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz