Liście z młodej kalarepki zawsze wykorzystuję
Odpowiednio przygotowane są bardzo pyszne
Oto propozycja sosu podane z makaronem,
Smaczny szybki i tani obiad
Składniki
• liście z 2 kalarepek
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki
• gałka muszkatołowa
• 1/2 opakowania sera feta
• sól
• pieprz
• 20 dag makaronu np świderki
Sposób przygotowania
- 1.
• Liście kalarepki beż łodyg i zgrubień pokroić w paski zalać wodą i zagotować
aby dobrze sparzyć liście Sparzone liście odcedzić z wody wlać nową i gotować
dalej aż liście zmiękną
( Bardzo ważna czynność wymiany wody robiona w celu pozbycia się goryczki
którą mają liście kalarepki )
- 2.
• Masło rozpuścić dodać łyżkę mąki wymieszać wlać ok szklankę wody
Gotować i mieszać aż powstanie gładki sos, dodać odcedzone
liście kalarepki i pokruszony ser feta.Troszkę sera można zostawić do posypania dania
Sos razem zmiksować blenderem dodać gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem
- 3.
Makaron ugotować wg przepisu podawać z sosem i posypanym serem feta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz