Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki
Do gołąbków zamiast kapusty dodałam kalarepkę.
W połączeniu z sosem kalarepko serowym
wyszedł bardzo ciekawy smak
Składniki
•1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
• 1 duża kalarepka z liśćmi
• 1 marchewka
• 1/2 szklanki ryżu
• sól
•pieprz
• gałka muszkatołowa szczypta
• 1 szkl śmietany 30 %
• 1 szklanka mleka
• 2/3 szklanki wody
• 2 serki topione
• 100 g sera żółtego
• 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
• 2 jajka
• olej
• tarta bułka nie koniecznie
• 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. • Kalarepkę i marchew zetrzeć na grubej tarce
wrzucić do wrzątku parzyć ok 2-3 minut
- i odcedzić na sicie
- 2. • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę
- przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko
- razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki .
- obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor .
- Układać w naczyniu żaroodpornym
- 3. • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą
- zagotować i odcedzić wodę
• Do liści wlać nową wodę gotować aż zmiękną
- osączyć na sicie
•Rozpuścić masło dodać liście kalarepki dodać
- śmietanę wymieszaną z mlekiem i serki topione
- , mieszać aż się zagotuje.
•Dodać sól ,pieprz i gałkę muszkatołową zmiksować
- wszystko blenderem dodać wodę ,wymieszać i zalać
- gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
- 180 stopni na ok 1 godzinę .Pod koniec pieczenia
- dodać starty ser i ponownie zapiec .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz