sobota, 19 marca 2016

Zupa pomidorowa ze swojskich pomidorów i makaronem

Wspaniała zupa o zapachu pomidorów dojrzałych na słońcu w ogródku


Składniki

- 4 skrzydełka z kurczaka lub 1 z indyka
- 2 marchewki
- 5 -6 dużych pomidorów lub 2 słoiki 1/4 l pomidorów w sosie własnym(przepis w mojej kolekcji )
- 2 liście selera lub kawałek korzenia
- 1 liść lubczyku
- kostka rosołowa którą robię sama
- cebula
- sól pieprz do smaku
- natka pietruszki kilka listków bazylii
- 2 łyżki papryki w proszku słodkiej
- makaron,lub ryż

Sposób przygotowania

1.
Skrzydełka włożyć do garnka zalać 3 l wody,zagotować zdjąć cedzakiem 
powstały osad dodać marchew pokrojoną,dodać liście lubczyku
 selera lub kawałek korzenia,włożyć cebulę kostkę rosołowa ja dodaję swojską, 
sól pieprz do smaku gotować rosół na małym ogniu
2.
Pomidory sparzyć obrać ze skórki wycisnąć pestki zmiksować,
gdy używam w zimę pomidory w sosie własnym też je miksuję
3.
Gdy rosół mamy już gotowy ,wyjąć z niego liście i cebulę 
Wlać zmiksowane pomidory i paprykę słodką gotować chwilę dodać
 posiekaną natkę pietruszki i bazylię w razie potrzeby doprawić podawać
 z ugotowanym makaronem lub ryżem 
Do zupy można dodać śmietaną .Wywar rosołowy można robić inny wg swoich upodobań,dobry jest też warzywny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz