wtorek, 5 kwietnia 2016

Zupa szczawiowa

Polecam zupę szczawiową :)Z tego rocznego szczawiu


Składniki

- duży pęczek szczawiu
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- żeberko trójkąt ok 40 dkg lub 1 skrzydło z indyka
- 5 ziemniaków mniejsze
- 2 kostki rosołowe
- śmietana 150 ml
- 1 łyżkę mąki
- ziele angielskie liść laurowy
- pęczek natki pietruszki
- 6 jajka
- sól pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania

    1.
    - Mięso zalewamy w garnku ok 4 l wody dodajemy seler pietruszkę 
    marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy,rosołki gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie
    2.
    - Ugotowane mięso wyciągnąć z wywaru obrać z kości pokroić w kostkę
    3.
    - Ziemniaki obrać pokroić w kostkę włożyć do garnka wywar
     przecedzić wlać do ziemniaków gotować do miękkości 
    -Dodać śmietanę wymieszaną z mąką pokrojony szczaw, 
    ugotowaną w wywarze marchew,seler,pietruszkę i mięso pokrojone w kostkę 
    gotować jeszcze 5 minut Doprawić solą i pieprzem 
    - Dodać pokrojoną natkę pietruszki
    4.
    - Podawać z ugotowanym jajkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz