wtorek, 8 listopada 2016

Grzybki marynowane

 Grzybki marynowane doskonałe z małych grzybków







Składniki

• ok 0,5 kg małych grzybków u mnie podgrzybki
zalewa
• 4 szklanki wody
• 2/3 szklanki cukru
• 2/3 szklanki octu
• 1 łyżka soli
Do każdego słoiczka
• kawałek cebuli
• kawałek liścia laurowego
• kilka ziaren pieprzu
• 1/2 łyżeczki gorczycy

  • Sposób przygotowania

    1.
    • Grzyby wyczyścić umyć zalać wodą gotować
    ok 10 minut po zagotowaniu wlać do wody 2 łyżki octu
     po chwili odcedzić na sicie
    2.
    Zalewa • Do wody dodać ocet ,cukier,sól. 
    Zagotować zalewę.
    3.
    • Do każdego słoiczka dać kawałeczek cebuli ,
    dodać liść laurowy,pieprz,i gorczycę 
    Włożyć odcedzone gorące grzyby zalać marynatą zakręcić 
    Wstawić słoiczki do ciepłej wody.
    Pasteryzować od zagotowania 15 -20 minut na wolnym ogniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz