wtorek, 8 listopada 2016

Flaczki z opieniek

Miałam duże kapelusze opieniek i postanowiłam
 je wykorzystać w tej zupie Wyszła z tego pyszna zupa




Składniki

• 3 średnie marchewki
• 1 duża pietruszka
• 1/2 dużego selera
• ok 25 dag kapeluszy z opieniek
• 1 duże udko z kurczaka
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka mąki
przyprawy
• sól
• pieprz
• 1/2 łyżeczki chili
• 2 łyżki papryki słodkiej
• 2 łyżki przyprawy uniwersalnej (Przepis w mojej kolekcji )
• 2 czubate łyżki majeranku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• liść laurowy
• 4 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania

1.
Udko zalać wodą dodać 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
liść laurowy i angielskie ziele,ugotować wywar.
2.
Seler,pietruszkę i marchew zetrzeć na grubej tarce. 
Gdy udko zrobi się miękkie wyciągnąć je,a wywar wlać do startych 
warzyw i gotować dalej.
3.
Duże kapelusze opieniek pokroić na mniejsze paski,opłukać
 w garnku, zalać wodą, gotować 10 minut od zagotowania,
odcedzić dodać do gotujących się warzyw.
4.
Mięso z udka obrać i pokroić na małe kawałki,dać do zupy 
dodać resztę przypraw.Cebulę pokroić w kostkę,usmażyć 
na maśle,gdy się zrumieni dodać mąkę,chwilkę przesmażyć,
rozprowadzić troszkę z wywarem i wlać wszystko do zupy.
Gotować jeszcze ok 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz