czwartek, 15 grudnia 2016

Czekolada na gorąco

Doskonała czekolada na zimowe wieczory Bardzo dobrze rozgrzewa i dodaje energii


Składniki

• 1 litr mleka
• 3 łyżki kakao
• 2/3 szklanki cukru /lub zastąpić innym cukrem
• łyżka przyprawy do pierników
• 3 łyżki syropu z orzechów laskowych
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• 50 g czekolady ekstra goszkiej 90 %
• 1 jajko
• 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
do każdej szklanki
• szczypta chili
• szczypta mielonych migdałów

Sposób przygotowania

1.
• Z mleka odlać 1 szklankę mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem 
dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści .
2.
• Do odlanego mleka dać kakao,przyprawę do piernika,
cynamon,gałkę muszkatołową,syrop z orzechów laskowych,jajko
 i mąkę ziemniaczaną.Wszystko razem dobrze wymieszać można blenderem.
3.
Powstałą masę wlać do gotującego mleka, mieszać aż się zagotuje
 rozlać do szklanek,dodać chili i zmielone migdały

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz