Kluski z kaszy gryczanej z truskawkami w sosie truskawkowym
Pomysł na wykorzystanie kaszy,
która została z obiadu dnia poprzedniego
Składniki
1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej
1 jajko
ok 1 szklanki maki ziemniaczanej
500 g truskawek (miałam mrożone )
cukier
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- 1. • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko
i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto
- 2. • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę
- 3. • Powstałe kluski wrzucić do wrzątku gotować do wypłynięcia
- 4. • Pozostałe truskawki odmrozić zmiksować dodać 1/2 szklanki wody zagotować posłodzić wg uznania ,dodać cukier waniliowy
• W 1/2 szklance wody rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej wlać na gotujące truskawki zagotować.
• Sosem polać ugotowane kluski .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz