Kartoflanka
Prosta zupa, która kojarzy mi się z jesienią .
Po dodaniu przyprawy do ziemniaków
zrobiła się jeszcze smaczniejsza .
Składniki:
* kość ze schabu,
* 5 ziemniaków,
* 2 marchewki,
* 1 cebula,
* kawałek korzenia selera,
* kawałek korzenia pietruszki,
* 2 laski kiełbasy,
* 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków,
* pęczek natki pietruszki,
* liść lubczyku,
* 2 małe serki topione śmietankowe,
* kilka łyżek śmietany.
Sposób przygotowania przepisu:
Kartoflanka
- 1. Koś ze schabu zalać wodą (ok. 3 l ), zagotować ciągnąć szumowinę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku.Gotować wszystko aż zmiękną warzywa.
- 2. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojonąkiełbasę i cebulkę, i smażyć aż cebulka się zrumieni.Dodać podsmażoną kiełbasę do zupy,przyprawę do ziemniaków, serki topione i śmietanę.
- Gotować wszystko mieszając aż się rozpuszczą serki.
Wyjąć kość. Mięsko można obrać i dodać też do zupy.
Dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Pięknie się prezentuje. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Za późno się zorientowałam może następnym razem
Usuń