Ekspresowe mocno jagodowe ciasto
Składniki
• 1 l jagód
• 2 budynie
• 5 łyżek cukru
• 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 %
• 2 galaretki malinowe
• 2 łyżki żelatyny
• 16 ciastek czekoladowych kwadratowych
Sposób przygotowania
- 1.
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 600 ml wody.
Dno blachy10/30cm wyłożyć warstwę ciastek.
1/2 l jagód przełożyć do rondla zalać 1/2 l wody
dodać 4 łyżki cukru zagotować
Budyń rozpuścić w kilku łyżkach wody wlać
na gotujące się jagody, mieszać do zagotowania,
powstały budyń wlać na blachę. Ułożyć drugą
warstwę ciastek zostawić wszystko do ostudzenia
- 2.
Gdy galaretka zacznie tężeć ubić śmietaną z 1 łyżką cukru.
Do ubitej śmietany wlewać powoli 1/2 galaretki i na
koniec ubijania dodać połowę z pozostałych jagód,
przemieszać delikatnie i wyłożyć na blachę
Na górę ciasta wyłożyć resztę jagód i zalać resztą galaretki
Cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń