Sałatka z cukinii i papryki z koperkiem
Łagodna sałatka do słoików na zimę ,doskonała do obiadu.
Składniki:
3 kg cukinii,
10 cebul,
3 łyżki soli,
8 papryk (różne kolory),
duży pęk kopru,
zalewa,
1 szklanka octu jabłkowego,
1/3 szklanki oleju,
1/3 szklanki wody,
1/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. Cukinię pokroić w kostkę, (kroiłam całe, bo miałam
małe, młode cukinie) dodać pokrojoną cebulę w
pióra i paprykę w kostkę, i posiekany koper.
Warzywa posolić, najlepiej wg. własnego gustu (ja
dałam 3 płaskie łyżki soli).
- 2. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Wlać do
warzyw. Dobrze razem wszystko wymieszać, przykryć
folią i zostawić na noc. Następnego dnia włożyć do
słoików, zakręcić i pasteryzować.
bardzo ciekawa sałatka, na pewno smaczna! Pozdrawiam i dziękuję z udział w dyniowatej akcji kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń