Wspaniały smak młodych listków kalarepki mój przysmak do obiadu
Składniki
- młode liście z 3 kalarepek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki troszkę czubatą
- sól lub 1/4 kostki rosołowej
- pieprz
Sposób przygotowania
- 1.
- Z liści kalarepki usunąć grubsze łodygi,pokroić na paski włożyć do garnka
zalać wodą i zagotować aby się liście sparzyły.
Odlać wodę i zalać nową dodać troszkę soli ,gotować aż liście zmiękną
(Wymiana wody jest konieczna ponieważ kalarepka tak jak jarmuż ma goryczkę
którą się pozbywamy przez wymianę wody podnosi to walory smakowe )
Ugotowane liście odcedzić na sicie
- 2.
- W rondlu rozpuścić masło,dodać mąkę wymieszać kilka razy,dolać
ok 1 szklanki wody.Gotując mieszać aż powstanie sos
dodać odcedzone liście kalarepki i wymieszać z sosem,doprawić pieprzem i solą
(można też zamiast soli dodać ćwiartkę kostki rosołowej )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz