sobota, 6 lutego 2016

Kopiec kreta

Ciasto bardzo czekoladowe o smaku chałwy
,z pysznym smakiem śmietany
 i galaretkowo mandarynkowym nadzieniem,


Składniki

ciasto
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 250 g margaryny
• 3 łyżki kakao
• 3 szklanki mąki
• 1 proszek do pieczenia mały
• 1 szklanka mleka
• 1/2 startej gorzkiej czekolady
polewa
• 1/2 margaryny
• 5 łyżek cukru
• 3 łyżki kakao
• 100 g chałwy waniliowej
• woda
krem
• 500 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka cukru
• 1 galaretka pomarańczowa
• 1 galaretka lazurowa
• 4 mandarynki 

Sposób przygotowania

1.
ciasto Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 jajku na 
koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem,
miksować dolewając mleka ,piec w temp 180 stopni 
Rozpuścić galaretki każdą w 1 szklance wody galaretkę 
lazurową wlać do pojemnika i włożyć cząstki 2 mandarynek,
 zostawić do zastygnięcia w lodówce ,później pokroić galaretkę w kostki
2.
Przygotować polewę do garnka włożyć margarynę cukier kakao
 kilka łyżek wody
 podgrzewać aby się dobrze rozpuściło dodać pokruszoną chałwę dobrze 
wszystko wymieszać
 można dolać troszkę wody polewa ma być dość rzadka
3.
Wystudzone ciasto pokruszyć wymieszać z powstałą polewą połowę
 ciasta wyłożyć dno tortownicy
4.
Śmietanę ubić z łyżką cukru,dodawać stopniowo ściętą galaretkę
 pomarańczową i pokrojone w kostkę pozostałe mandarynki
5.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto w tortownicy
 Dać pokrojone galaretki w kostkę resztę śmietany i na samą górę resztę ciasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz