Pyszne delikatne pączki na tłusty czwartek
Składniki
• 1/4 l wody
• 60 g masła
• 150 g mąki
• 4 średnie jajka
• szczypta soli
• 2/3 szklanki cukru pudru
• sok z 1/2 cytryny
• olej do głębokiego smażenia smażenia
lukier
• 3/4 szklanki cukru pudru
• sok z 1/2 cytryny
• woda
Sposób przygotowania
- 1.
Wodę wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać
mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto zacznie się
odklejać od ścianek garnka
- 2.
Ciasto przełożyć do miski zostawić aż przestygnie mikserem ucierać
wbijając po jednym jajku aż powstanie gładkie ciasto
(ilość jajek zależy od wielkości ciasto nie może być zbyt miękkie )
przełożyć do szprycy szprycować za pomocą końcówki o kształcie gwiazdki
małe kółka na natłuszczony olejem papier
- 3.
W frytkownicy ogrzać olej do temperatury 170 stopni Z papierem
wkładać pączki do gorącego oleju po chwili smażenia odklei się papier który
należy wyciągnąć a pączki obracać na drugą stronę
- 4.
Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku posmarować pączki lukrem
Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz