czwartek, 4 lutego 2016

Pączki Hiszpańskie

Pyszne delikatne pączki na tłusty czwartek


Składniki

• 1/4 l wody
• 60 g masła
• 150 g mąki
• 4 średnie jajka
• szczypta soli
• 2/3 szklanki cukru pudru
• sok z 1/2 cytryny
• olej do głębokiego smażenia smażenia
lukier
• 3/4 szklanki cukru pudru
• sok z 1/2 cytryny
• woda

Sposób przygotowania

1.
Wodę wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać 
mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto zacznie się 
odklejać od ścianek garnka
2.
Ciasto przełożyć do miski zostawić aż przestygnie mikserem ucierać 
wbijając po jednym jajku aż powstanie gładkie ciasto 
(ilość jajek zależy od wielkości ciasto nie może być zbyt miękkie )
przełożyć do szprycy szprycować za pomocą końcówki o kształcie gwiazdki
 małe kółka na natłuszczony olejem papier
3.
W frytkownicy ogrzać olej do temperatury 170 stopni Z papierem 
wkładać pączki do gorącego oleju po chwili smażenia odklei się papier który
 należy wyciągnąć a pączki obracać na drugą stronę
4.
Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku posmarować pączki lukrem 
Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz