czwartek, 4 lutego 2016

Pączki Amerykańskie z marcepanem

Pączki na tłusty czwartek


Składniki

• 500 g mąki
• 50 g drożdży
• 80 g cukru
• 50 g masła
• 3 jajka
• 1 szkl mleka
• 50 g surowej masy marcepanowej
• szczypta soli
lukier
• 3/4 szklanki cukru pudru
• sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki rumu
• woda

Sposób przygotowania

1.
Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki,
zrobić zaczyn.Resztę mąki dać do miski.
2.
Miękkie mało utrzeć z pozostałym cukrem i masą marcepanową na 
puszystą masę dodawać po jednym jajku.
3.
Wyrośnięty zaczyn i utarte masło z jajkami i masą marcepanową 
dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe
 zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę 
dać na stolnicę,chwilę do wyrośnięcia. Przed smażeniem pączków zrobić
drewnianą łyżką zanurzoną w mące dziurki smażyć w oleju nagranym do 170 stopni.
Pączki obracać pod czas smażenia,odsączyć na papierowym ręczniku i polukrować 
przygotowanym lukrem 
Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą lub alkoholem i wodą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz