wtorek, 7 marca 2017

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty, w sosie pieczarkowym

Znakomity obiad lub kolacja



Składniki

• 0,6 kg mielonego mięsa z szynki lub łopatki
• 1 torebka ugotowanego ryżu
• 0,5 kg kapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji)
• 1 cebula
• 1 duży ząbek czosnku
• 2 łyżki kaszy manny
• 2 jajka
• tarta bułka do panierowania
• kumin
• sól
• pieprz
• 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej
• olej do smażenia
sos
• 0,5 kg pieczarek
• 2 łyżki masła
• 1 szklanka śmietany 18%
• 1 łyżeczka mąki
• sól
• pieprz 

Sposób przygotowania

1.
Ugotować kapustę kiszoną odcedzić zmielić przez maszynkę
 dobrze odcisnąć z wody.
2.
Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem mielonym, dodać startą
 cebulę i czosnek, dać jajka ,kasę manną i przyprawy.
 Wszystko dobrze wymieszać, zostawić na godzinę.
( Gdyby masa była za rzadka dodać tartej bułki)
3.
Z masy formować gołąbki,obtoczyć w tartej bułce,smażyć na oleju 
Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego 
zapiec w piekarniku 30 minut 200 stopni.
4.
Sos Rozpuścić masło dodać pokrojone w plastry pieczarki
 smażyć aż odparuje woda śmietanę wymieszać z wodą i mąką wlać do
 pieczarek doprawić solą i pieprzem mieszać aż się zagotuje
 podawać z gołąbkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz