Co robicie ze obranymi skórkami i gniazdami nasiennymi pigwy ? Zazwyczaj wyrzucacie też tak robiłam . W sumie cały aromat zawarty w skórkach poszedł do kosza . Od jakiegoś czasu postanowiłam troszkę poeksperymentować aby to zmienić i wykorzystać skórki i gniazda nasienne do zrobienia pysznej aromatycznej nalewki. Spróbujcie i wy. Zachęcam do wypróbowania innej wersji nalewki która ma nieco inną konsystencję niż tradycyjna nalewka, ale jest za to bardziej aromatyczna .
Składniki
5 l wiaderko skórki po obieraniu pigwy 20 gniazd nasiennych 60 dag cukru 1/2 l wódki 1/4 l spirytusu 2 gorzkie migdały
Sposób przygotowania przepisu
1. (Owoce przed obraniem wycieram z meszku i myję ) Obrane skórki włożyć do garnka dodać gniazda nasienne z nasionami (Gniazda nasienne z nasionami dodaję aby powstały wywar był lekko zawiesisty), zalać wodę do 2/3 objętości i gotować aż skórki mocno zmiękną przecedzić wszystko przez gazę zostawić aż cały płyn dobrze odcieknie
2. Odcedzony wywar mieszam z cukrem i zagotuję aby się cukier dobrze rozpuścił i zostawiam aby wystygł. Potem mieszam z alkoholem i dodaję migdały, odstawiam na 6 tygodni potem zlewam do butelek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz