czwartek, 1 stycznia 2015

Lebkuchen Niemieckie - pierniczki.

  • Pyszne niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt .



  • Składniki:

    • 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy, 
  • • 100 g surowej masy marcepanowej,
  • • 100 g mielonych migdałów,
  • • 50 g mielonych orzechów,
  • • 2 jajka,
  • • 1 białko,
  • • 150 g cukru,
  • • 50 g mąki,
  • • 1 łyżka kakao,
  • • przyprawa do piernika,
  • • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • • płatki do ciastek ,,Oblaten" (nie koniecznie ).
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Migdały, orzechy, kakao, mąkę, przyprawę do pierników, cynamon i amoniak wymieszać w pojemniku.
  • 2. Jajka i białko ubić z cukrem na białą masę.
  • 3. Dodać kandyzowaną skórkę i starty na dużej tarce marcepan. 
  • 4. Zmiksować suche składniki z mokrymi.
  • 5. Masę odstawić na godzinę, aby odpoczęła.
  • 6. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i płatki do ciastek. 
  • 7. Na środek każdego płatka, dać łyżeczkę masy. 
  • 8. Piec 12 -15 minut w 180 stopniach. 
  • 9. Polać dowolną polewą najlepiej z gorzkiej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz