- Pyszne niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt .
-
-
-
Składniki:
• 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy, - • 100 g surowej masy marcepanowej,
- • 100 g mielonych migdałów,
- • 50 g mielonych orzechów,
- • 2 jajka,
- • 1 białko,
- • 150 g cukru,
- • 50 g mąki,
- • 1 łyżka kakao,
- • przyprawa do piernika,
- • 1/2 łyżeczki cynamonu,
- • 1/2 łyżeczki amoniaku
- • płatki do ciastek ,,Oblaten" (nie koniecznie ).
- Sposób przygotowania:
- 1. Migdały, orzechy, kakao, mąkę, przyprawę do pierników, cynamon i amoniak wymieszać w pojemniku.
- 2. Jajka i białko ubić z cukrem na białą masę.
- 3. Dodać kandyzowaną skórkę i starty na dużej tarce marcepan.
- 4. Zmiksować suche składniki z mokrymi.
- 5. Masę odstawić na godzinę, aby odpoczęła.
- 6. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i płatki do ciastek.
- 7. Na środek każdego płatka, dać łyżeczkę masy.
- 8. Piec 12 -15 minut w 180 stopniach.
- 9. Polać dowolną polewą najlepiej z gorzkiej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz