piątek, 1 kwietnia 2016

Łazanki

Dobry pomysł na obiad


Składniki

- główka kapusty
- 100 g makaronu do łazanek
- 30 - 40 dkg kiełbasy
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- skórki wieprzowe mogą być np.z boczku wędzonego
Przyprawy
- 1 łyżka papryki
- 1,5 łyżki kostki rosołowej domowej lub warzywnej
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej
- olej do smażenia lub smalec

Sposób przygotowania

1.
Pokroić kapustę nalać wody nie za dużo,dodać skórki wieprzowe,
liście laurowe,angielskie ziele i gotować aż zmięknie 
kapusta i odparuje woda. 
Wrazie potrzeby wodę odlać.Wyjąć skórki z kapusty dodać przyprawy
2.
Ugotować makaron i odcedzić dodać do ugotowanej kapusty 
dodać pietruszkę
3.
Cebulę obrać pokroić w kostkę podsmażyć na tłuszczu 
dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę dać kostki rosołowe,zmiażdżony czosnek
 podsmażyć. Włożyć wszystko do kapusty wymieszać doprawić do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz