sobota, 7 maja 2016

Surówka z liści młodej kalarepki

Wspaniały smak młodych listków kalarepki mój przysmak do obiadu


Składniki

- młode liście z 3 kalarepek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki troszkę czubatą
- sól lub 1/4 kostki rosołowej
- pieprz

Sposób przygotowania

1.
- Z liści kalarepki usunąć grubsze łodygi,pokroić na paski włożyć do garnka 
zalać wodą i zagotować aby się liście sparzyły.
Odlać wodę i zalać nową dodać troszkę soli ,gotować aż liście zmiękną 
(Wymiana wody jest konieczna ponieważ kalarepka tak jak jarmuż ma goryczkę
 którą się pozbywamy przez wymianę wody podnosi to walory smakowe ) 
Ugotowane liście odcedzić na sicie
2.
- W rondlu rozpuścić masło,dodać mąkę wymieszać kilka razy,dolać 
ok 1 szklanki wody.Gotując mieszać aż powstanie sos 
dodać odcedzone liście kalarepki i wymieszać z sosem,doprawić pieprzem i solą
 (można też zamiast soli dodać ćwiartkę kostki rosołowej )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz