środa, 6 lipca 2016

Ekspresowe ciasto wiśniowe

Pyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil 





  • Składniki:

    • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne
    • 1 słoik dżemu wiśniowego
    • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania
    • 400 ml mleka
    • nalewka wiśniowa
  • Polewa:
    • 2 łyżki masła
    • 100 g czekolady deserowej
    • 2-3 łyżki wody 
  • Sposób przygotowania:

    1.
    Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować
     na najwyższych obrotach ok 3 minut kremem
    2.
    Wyłożyć dno blachy 10 /30 cm papierem do pieczenia i pierwszą warstwę
     ciastek, na ciastka połowę kremu, później warstwa ciastek
     moczona w likierze wiśniowym, dżem wiśniowy,
     kolejna warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka
     moczone w likierze a na górę polewa
    3.
    Polewa: 
    Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody 
    posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane
     wiśnie i listki mięty


    Letnie owoce 2 Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool
    Z okazji 3. urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool pragnę życzyć wielu miłych gości, wielkiej popularności, słonecznych dni, nowych pomysłów, jeszcze większej kreatywności i spełnienia marzeń ;)

2 komentarze:

  1. rzeczywiście szybkie i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :) Dziękuję za dołączenie do akcji Letnie owoce 2.
    http://www.takeitizzy.pl/

    OdpowiedzUsuń