środa, 6 lipca 2016

Groch z kapustą letnia wersja

Mocno zmieniona letnia wersja grochu z kapustą 
bo z zielonego groszku świeżej kapusty i warzyw
 bardzo smaczny szybki obiad


Składniki

• 1/2 młodej kapusty
• 1 szklanka groszku zielonego
• 2 cebule ze szczypiorkiem
• 3 marchewki
• 3 ziemniaki młode
• 30 dag kiełbasy dobrze uwędzonej u mnie swojska
• 2 łyżki oliwy
• sól
• pieprz
• 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji )
• 1 łyżeczka czubrycy łagodnej
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka mąki
• pęczek ziół lubczyk,liście selera,pietruszki,
• kilka różyczek kalafiora

  • Sposób przygotowania

    1.
    Cebulę pokroić w paski wraz z szczypiorem dodać olej i pokrojoną
     w grubsze kawałki kiełbasę razem wszystko przesmażyć
    2.
    Do cebuli dodać pokrojoną na grube kawałki kapustę,
     pokrojone plasterki marchewki i ziemniaki, różyczki kalafiora i groch.
    Wlać 1/2 szklanki wody dusić pod przykryciem ok 25 minut do odparowania wody.
    Dodać posiekane zioła, przyprawy, doprawić solą i pieprzem 
    posypać wszystko 1 łyżką mąki zamiesza

    Rady

    Mąkę można pominąć jak i dodanie kiełbasy danie w wersji wegetariańskie
     też jest bardzo dobre

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz