czwartek, 22 września 2016

Jagodowe ciastko

Ekspresowe mocno jagodowe ciasto


Składniki


• 1 l jagód
• 2 budynie
• 5 łyżek cukru
• 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 %
• 2 galaretki malinowe
• 2 łyżki żelatyny
• 16 ciastek czekoladowych kwadratowych

Sposób przygotowania

1.
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 600 ml wody.
Dno blachy10/30cm wyłożyć warstwę ciastek.
1/2 l jagód przełożyć do rondla zalać 1/2 l wody 
dodać 4 łyżki cukru zagotować 
Budyń rozpuścić w kilku łyżkach wody wlać 
na gotujące się jagody, mieszać do zagotowania, 
powstały budyń wlać na blachę. Ułożyć drugą 
warstwę ciastek zostawić wszystko do ostudzenia
2.
Gdy galaretka zacznie tężeć ubić śmietaną z 1 łyżką cukru.
Do ubitej śmietany wlewać powoli 1/2 galaretki i na
 koniec ubijania dodać połowę z pozostałych jagód, 
przemieszać delikatnie i wyłożyć na blachę
 Na górę ciasta wyłożyć resztę jagód i zalać resztą galaretki

3 komentarze: