wtorek, 18 października 2016

Kostka dyniowa z wkładką kokosową

Jesień za oknem a ja przysiadam się do kawy 
z słonecznym kawałkiem ciasta i was zapraszam 
na chwilę zapomnienia



Składniki

ciasto
• 5 jajek
• 1 szklanka mąki tortowej
• 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki cukru
Krem
• 300 g masła
• sok z 1 cytryny
• starta skórka z 1/2 cytryny
• 1 słoik litrowy musu z tartej dyni
• 2 budynie
• 1 szklanka cukru
wkładka kokosowa
• 5 białek
• 200 g kokosu
• 1 szklanka cukru
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ponad to
• 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1.
Ciasto 
• Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek
 ubić białka wsypać stopniowo cukier Gdy cukier się rozpuści dodawać
 po jednym żółtku cały czas ubijać,gdy będą się pojawiać pęcherze
 wsypać przesianą mąkę mieszając łyżką Wylać ciasto na wyłożoną 
papierem natłuszczoną blachę 20/40 cm piec 180 stopni ok 20 -25 minut
2.
Krem 
• Przełożyć mus dyni do garnka dodać cukier i 1/2 szklanki wody 
zagotować dodać sok z cytryny i startą skórkę.Do szklanki wlać pół
 wody rozmieszać budynie gdy mus się zagotuje wlać i ugotować budyń 
podzielić na dwie części ,jedną część posmarować upieczony 
biszkopt Drugą zostawić aby wystygła • Masło utrzeć na puszystą masę 
dodać stopniowo po łyżce drugiej części budyniu wyłożyć połowę kremu 
posmarować ciasto
3.
Wkładka kokosowa • Białka ubić na sztywną pianę dodawać
 stopniowo cukier gdy cukier się rozpuści wsypać kokos wymieszać 
delikatnie z łyżką dodać proszek do pieczenia wyłożyć na blachę
wyłożoną papierem piec 180 aż do zrumienia
4.
• Wystudzoną wkładkę kokosową dać na krem na górę dać drugą
 połowę kremu i startą czekoladę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz