wtorek, 18 października 2016

Pierogi z piesi kurczaka i jarmużem

Jarmuż wspaniałe warzywo 
które najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach
wtedy smak jego jest jeszcze lepszy 
u mnie dzisiaj w pierogach wraz z kurczakiem stworzył 
pyszny duet zapraszam na pierożki




Składniki

ciasto
• 1 kg mąki
• 150 ml jogurtu naturalnego
• ok 300 ml maślanki (mrągowskiej dałam )
farsz
• liście z 2 krzaków jarmużu
• 3 piersi pojedyncze z kurczaka
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 kostka rosołowa (dałam domową przepis w mojej kolekcji )
• sól
• pieprz
• 150 g masła
ponad to do polania pierogów
• olej
• 2 cebule
  • Sposób przygotowania

    1.
    • ciasto Odsypać kilka łyżek mąki do podsypania w czasie wałkowania ciasta z reszty mąki jogurtu i maślanki (w razie potrzeby maślanki wlać więcej lub miej zależy to od mąki ) Zagnieść elastyczne ciasto odłożyć na 20 minut aby odpoczęło
    2.
    • Liście jarmużu pokroić w paski zalać wodą zagotować sparzyć liście i zaraz odcedzić wodę wlać nową gotować od zagotowania 15 minut odsączyć na sicie
    3.
    • Piersi z kurczaka pokroić w paski dodać kostkę rosołową, sól,pieprz i starty na drobnej tarce czosnek.Odłożyć do marynowania na ok 1 godzinę
    4. • Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła ,podsmażyć zamarynowane piersi wyjąć mięso i zmielić w maszynce. • Na tą samą patelnię nie myć jej dać cebulę i resztę mała smażyć aż się zrumieni, dodać odsączony jarmuż smażyć aż odparuje woda. Wymieszać wszystko z zmielonym mięsem doprawić do smaku solą pieprzem
    5.• ciasto rozwałkować wykrawać szklanką kółka nadziewać farszem zlepić pierożki gotować w posolonej wodzie podawać z usmażoną cebulką lub boczkiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz