wtorek, 12 września 2017

Sałatka z cukinii i papryki z koperkiem

Łagodna sałatka do słoików na zimę ,doskonała do obiadu.







 



Składniki:


3 kg cukinii, 
10 cebul, 
3 łyżki soli,
8 papryk (różne kolory), 
duży pęk kopru,
zalewa, 
1 szklanka octu jabłkowego,
1/3 szklanki oleju,
1/3 szklanki wody, 
1/4 szklanki octu 10% 
1 szklanka cukru.


Sposób przygotowania przepisu:


  • 1. Cukinię pokroić w kostkę, (kroiłam całe, bo miałam
     małe, młode cukinie) dodać pokrojoną cebulę w
     pióra i paprykę w kostkę, i posiekany koper.
    Warzywa posolić, najlepiej wg. własnego gustu (ja
     dałam 3 płaskie łyżki soli).
  • 2. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Wlać do
    warzyw. Dobrze razem wszystko wymieszać, przykryć
     folią i zostawić na noc. Następnego dnia włożyć do
    słoików, zakręcić i pasteryzować.




   






2 komentarze:

  1. bardzo ciekawa sałatka, na pewno smaczna! Pozdrawiam i dziękuję z udział w dyniowatej akcji kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń