wtorek, 6 marca 2018

Tureckie bułki z serem i ziołami

Wspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto , 
pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według 
swojego smaku .Bułki można robić w różnych 
wersjach , w zależności jaki dodamy farsz .
Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie 
czy przekąskę ,albo piknik ,
czy drugie śniadanie do szkoły.



Składniki

100 ml wody
100 ml mleka
100 ml oleju
100 ml śmietany 30%
200 g jogurtu greckiego 
1 łyżeczka soli 
2 łyżki cukru
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie drożdży 
ok 600 -700 g mąki
Farsz
250 g sera białego
1 łyżka czosnku niedzwiedziego
szczypta ziół prowansalskich 
sól
pieprz 
ponadto 
1 jajko 
2 łyżki czarnego sezamu

Sposób przygotowania :




  • 1. Do miski wlać mleko, wodę ,śmietanę i jogurt ,
  • Dodać rozkruszone drożdże cukier i troszkę mąki. 
  • Wszystko wymieszać i zostawić na 5 minut.
  • 2. Następnie dodać kolejną porcję mąki proszek 
  • do pieczenia i olej. Mieszać ręką dodać mąkę wsypać 
  • sól cały czas wyrabiać ciasto dosypując po troszkę mąki. 
  • Wyrabiać i dosypywać mąki tak długo aż
  •  powstanie gładkie ciasto ,przykryć papierowym 
  • ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki za pomocą 
  • rąk posmarowanych olejem, odrywać z ciasta
  •  kulki w wielkości pomarańczy .
  • 4. Każdą kulkę rozwałkować na jajowaty kształt 
  • z jednej strony za pomocą noża do pizzy ponacinać paski.
    Ser wymieszać z przyprawami, nałożyć porcję
  •  sera na ciasto, zwinąć w rulon ,a potem w ślimaka. 
  • Bułki wyłożyć na wyłożoną papierem blachę ,
  • posmarować jajkiem i posypać czarnym sezamem 
  • piec w 160 stopni 25 -30 minut .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz