Wspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto , pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według swojego smaku .Bułki można robić w różnych wersjach , w zależności jaki dodamy farsz . Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie czy przekąskę ,albo piknik , czy drugie śniadanie do szkoły.
Składniki
100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 100 ml śmietany 30% 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie drożdży ok 600 -700 g mąki Farsz 250 g sera białego 1 łyżka czosnku niedzwiedziego szczypta ziół prowansalskich sól pieprz ponadto 1 jajko 2 łyżki czarnego sezamu
Sposób przygotowania :
1. Do miski wlać mleko, wodę ,śmietanę i jogurt ,
Dodać rozkruszone drożdże cukier i troszkę mąki.
Wszystko wymieszać i zostawić na 5 minut.
2. Następnie dodać kolejną porcję mąki proszek
do pieczenia i olej. Mieszać ręką dodać mąkę wsypać
sól cały czas wyrabiać ciasto dosypując po troszkę mąki.
Wyrabiać i dosypywać mąki tak długo aż
powstanie gładkie ciasto ,przykryć papierowym
ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki za pomocą
rąk posmarowanych olejem, odrywać z ciasta
kulki w wielkości pomarańczy .
4. Każdą kulkę rozwałkować na jajowaty kształt
z jednej strony za pomocą noża do pizzy ponacinać paski. Ser wymieszać z przyprawami, nałożyć porcję
sera na ciasto, zwinąć w rulon ,a potem w ślimaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz