Tureckie bułki z serem i ziołami
Wspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto ,
pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według
swojego smaku .Bułki można robić w różnych
wersjach , w zależności jaki dodamy farsz .
Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie
czy przekąskę ,albo piknik ,
czy drugie śniadanie do szkoły.
Składniki
100 ml wody
100 ml mleka
100 ml oleju
100 ml śmietany 30%
200 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie drożdży
ok 600 -700 g mąki
Farsz
250 g sera białego
1 łyżka czosnku niedzwiedziego
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz
ponadto
1 jajko
2 łyżki czarnego sezamu
Sposób przygotowania :
- 1. Do miski wlać mleko, wodę ,śmietanę i jogurt ,
- Dodać rozkruszone drożdże cukier i troszkę mąki.
- Wszystko wymieszać i zostawić na 5 minut.
- 2. Następnie dodać kolejną porcję mąki proszek
- do pieczenia i olej. Mieszać ręką dodać mąkę wsypać
- sól cały czas wyrabiać ciasto dosypując po troszkę mąki.
- Wyrabiać i dosypywać mąki tak długo aż
- powstanie gładkie ciasto ,przykryć papierowym
- ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia
- 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki za pomocą
- rąk posmarowanych olejem, odrywać z ciasta
- kulki w wielkości pomarańczy .
- 4. Każdą kulkę rozwałkować na jajowaty kształt
- z jednej strony za pomocą noża do pizzy ponacinać paski.
Ser wymieszać z przyprawami, nałożyć porcję
- sera na ciasto, zwinąć w rulon ,a potem w ślimaka.
- Bułki wyłożyć na wyłożoną papierem blachę ,
- posmarować jajkiem i posypać czarnym sezamem
- piec w 160 stopni 25 -30 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz