- Najlepsze kluski śląskie
-
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana ok 1 szklanki zależne od ziemniaków
- sól Sposób przygotowania
- 1.
- - Ziemniaki ugotować z solą odcedzić chwilę odparować dodać masło
- zmiksować mikserem na gładką masę
- 2.
- Ziemniaki przełożyć do miski co chwilę przemieszać aby ostygły i nie zrobiły się grudki
- Do prawie zimnych ziemniaków dodać sól jajko i mąkę zagnieść i wyrobić kluski
- ( Ilość mąki dużo zależy od ziemniaków nieraz trzeba jej więcej dodać )
- Kluski wrzucić na wrzątek gotować do wypłynięcia przelać zimną wodą do zahartowania
- przemieszać łyżką zostawić jeszcze chwilkę parzyć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz