piątek, 13 lutego 2015

Kluski śląskie

  • Najlepsze kluski śląskie

  • Składniki

    - 1 kg ziemniaków
    - 1 łyżka masła
    - 1 jajko
    - mąka ziemniaczana ok 1 szklanki zależne od ziemniaków
    - sól
    • Sposób przygotowania

      1.
      - Ziemniaki ugotować z solą odcedzić chwilę odparować dodać masło
       zmiksować mikserem na gładką masę
      2.
      Ziemniaki przełożyć do miski co chwilę przemieszać aby ostygły i nie zrobiły się grudki
       Do prawie zimnych ziemniaków dodać sól jajko i mąkę zagnieść i wyrobić kluski
      Ilość mąki dużo zależy od ziemniaków nieraz trzeba jej więcej dodać )
       Kluski wrzucić na wrzątek gotować do wypłynięcia przelać zimną wodą do zahartowania
        przemieszać łyżką zostawić jeszcze chwilkę parzyć 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz