piątek, 13 lutego 2015

Surówka Jarmużu

  • Jest to przepis na mało znane w Polsce warzywo 
  • Być może przez goryczkę którą można się z łatwością pozbyć
  •  a smak tego warzywa jest niepowtarzalny

  • Składniki

    - liście z 2- 3 jarmużów
    - 2 łyżki masła
    - 1 czubata łyżka mąki
    - sól
    - pieprz
    • Sposób przygotowania

      1.
      - liście jarmużu umyć odciąć twarde nerwy pokroić w wstążki w garnku
       zalać zimną wodą zagotować przemieszać i zaraz odlać wodę
       tak pozbywamy się goryczki 
      - wlać nową wsypać małą łyżeczkę soli i chwilę gotować ale nie za długo
       by nie stracił koloru jarmuż szybko mięknie nie potrzeba go długo gotować
      odcedzić na sicie
      2.
      masło rozpuścić dodać mąkę wlać szklankę wody zrobić sos dodać jarmuż 
      wymieszać doprawić solą i pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz