- Dobre pączki nie tylko na tłusty czwartek
-
Składniki
- 4 szklanki mąki + do podsypania
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szkl mleka
- 2 paczki suchych drożdży
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 1 słoik powideł z pigwy
- 1 l oleju
- cukier puder- Sposób przygotowania
-
- 1.
- - Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąki
- Dobrze wymieszać zrobić zaczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
- 2.
- - W misce wsypać mąkę rozpuszczone zimne masło śmietanę żółtka cukier i alkohol
- wlać zaczyn wyrobić ciasto w razie potrzeby dolać troszkę ciepłego mleka
- Zostawić ciasto do wyrośnięcia
- 3.
- - Na stolnicę oprószyć troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać
- zbyt mocno podzielić na małe porcje a każdej porcji zrobić placek dać łyżeczkę powideł z pigwy
- skleić pączek położyć na stolnicy sklejeniem w duł pączki zostawić na chwilę aby troszkę wyrosły
- 4.
- - w garnku lub frytkownicy smażyć pączki na oleju odsączyć na papierze posypać cukrem pudrem
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz