piątek, 13 lutego 2015

Pączki z pigwą

  • Dobre pączki nie tylko na tłusty czwartek


  • Składniki

    - 4 szklanki mąki + do podsypania
    - 5 żółtek
    - 100 g masła
    - 1 szklanka cukru
    - 1/3 szkl mleka
    - 2 paczki suchych drożdży
    - 2 łyżki śmietany
    - 1 łyżka spirytusu lub wódki
    - 1 słoik powideł z pigwy
    - 1 l oleju
    - cukier puder 
  • Sposób przygotowania
    • 1.
      - Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąki
      Dobrze wymieszać zrobić zaczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
      2.
      - W misce wsypać mąkę rozpuszczone zimne masło śmietanę żółtka cukier i alkohol
       wlać zaczyn wyrobić ciasto w razie potrzeby dolać troszkę ciepłego mleka 
      Zostawić ciasto do wyrośnięcia
      3.
      - Na stolnicę oprószyć troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać 
      zbyt mocno podzielić na małe porcje a każdej porcji zrobić placek dać łyżeczkę powideł z pigwy 
      skleić pączek położyć na stolnicy sklejeniem w duł pączki zostawić na chwilę aby troszkę wyrosły
      4.
      - w garnku lub frytkownicy smażyć pączki na oleju odsączyć na papierze posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz