Prosta zupa, która kojarzy mi się z jesienią . Po dodaniu przyprawy do ziemniaków zrobiła się jeszcze smaczniejsza .
Składniki:
* kość ze schabu, * 5 ziemniaków, * 2 marchewki, * 1 cebula, * kawałek korzenia selera, * kawałek korzenia pietruszki, * 2 laski kiełbasy, * 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków, * pęczek natki pietruszki, * liść lubczyku, * 2 małe serki topione śmietankowe, * kilka łyżek śmietany.
Sposób przygotowania przepisu:
Kartoflanka
1. Koś ze schabu zalać wodą (ok. 3 l ), zagotować ciągnąć szumowinę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku.Gotować wszystko aż zmiękną warzywa.
2. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojonąkiełbasę i cebulkę, i smażyć aż cebulka się zrumieni.Dodać podsmażoną kiełbasę do zupy,przyprawę do ziemniaków, serki topione i śmietanę.
Gotować wszystko mieszając aż się rozpuszczą serki. Wyjąć kość. Mięsko można obrać i dodać też do zupy. Dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Pięknie się prezentuje. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Za późno się zorientowałam może następnym razem
Usuń