czwartek, 24 sierpnia 2017

Kartoflanka

Prosta zupa, która kojarzy mi się z jesienią .
 Po dodaniu przyprawy do ziemniaków
 zrobiła się jeszcze smaczniejsza .













Składniki:

* kość ze schabu, 
* 5 ziemniaków,
* 2 marchewki,
* 1 cebula,
* kawałek korzenia selera,
* kawałek korzenia pietruszki,
* 2 laski kiełbasy,
* 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków, 
* pęczek natki pietruszki,
* liść lubczyku, 
* 2 małe serki topione śmietankowe,
* kilka łyżek śmietany.



Sposób przygotowania przepisu:

Kartoflanka
  • 1. Koś ze schabu zalać wodą (ok. 3 l ), zagotować ciągnąć szumowinę  i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku.Gotować wszystko aż zmiękną warzywa.

  • 2. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojonąkiełbasę i cebulkę, i smażyć aż cebulka się zrumieni.Dodać podsmażoną kiełbasę do zupy,przyprawę do ziemniaków, serki topione i śmietanę. 
  • Gotować wszystko mieszając aż się rozpuszczą serki.
    Wyjąć kość. Mięsko można obrać i dodać też do zupy.
    Dodać pokrojoną natkę pietruszki.

2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Za późno się zorientowałam może następnym razem

      Usuń