Ciasto z malinami
Ciasto na specjalną okazję np dzień matki lub po prostu do kawy
Składniki
2 galaretki malinowe
1 szklanka malin
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
1 opakowanie serka mascarpone
na spód
220 g heratników petit beurre czekoladowe
3 łyżki nutella
200 g masła
50 g mielonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. Ugotować galaretki w 600 ml wody ,schłodzić do
lekkiego stężenia .
- 2. Masło rozpuścić z nutellą dodać orzechy ,odłożyć kilka
łyżek powstałej polewy ,a resztę wymieszać z
pokruszonymi herbatnikami włożyć masą dno blachy o średnicy
24 cm wstawić blachę do lodówki
- 3. Śmietanę ubić z łyżką cukru, dodać serek mascarpone
i połowę tężejącej galaretki.
Wyłożyć śmietanę na wcześniej przygotowaną blachę
a na górę rozdzielić kleksami odłożoną polewę,chwilę schłodzić .
Potem na ciasto wyłożyć maliny ,zalać resztą
galaretki i schłodzić w lodówce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz