poniedziałek, 21 maja 2018

Ciasto z malinami

Ciasto na specjalną okazję np dzień matki lub po prostu do kawy



Składniki

2 galaretki malinowe 
1 szklanka malin 
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
1 opakowanie serka mascarpone 
na spód 
220 g heratników petit beurre czekoladowe 
3 łyżki nutella 
200 g masła 
50 g mielonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania przepisu:

  • 1. Ugotować galaretki w 600 ml wody ,schłodzić do
    lekkiego stężenia .
  • 2. Masło rozpuścić z nutellą dodać orzechy ,odłożyć kilka
    łyżek powstałej polewy ,a resztę wymieszać z
     pokruszonymi herbatnikami włożyć masą dno blachy o średnicy
    24 cm wstawić blachę do lodówki
  • 3. Śmietanę ubić z łyżką cukru, dodać serek mascarpone
     i połowę tężejącej galaretki. 
    Wyłożyć śmietanę na wcześniej przygotowaną blachę
     a na górę rozdzielić kleksami odłożoną polewę,chwilę schłodzić .
    Potem na ciasto wyłożyć maliny ,zalać resztą
    galaretki i schłodzić w lodówce .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz