sobota, 10 października 2015

Domowa przyprawa uniwersalna

Przepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku
 bez chemii super dodatek do zup i mięs


Składniki

• 1 duży por
• 5 marchewek
• 1 seler
• 3 pietruszki
• 1 duża główka czosnku
• duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper
• 4 łyżki soli grubej morskiej
• 1 łyżka pieprzu
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 2 cebule

Sposób przygotowania

  • 1.
    Por i cebulę pokroić w prążki marchew seler i pietruszkę 
    zetrzeć na grubej tarce czosnek posiekać na małe kawałki 
    Pokroić zielone zioła
    2.
    Na dużych blachach z piekarnika wyścielić papier do 
    pieczenie Wyłożyć w kilku sektorach warzywa nie 
    mieszając je razem Suszyć w piekarniku w 70 stopni 
    przy uchylonych drzwiach piekarnika co jakiś czas 
    przemieszać Cały proces trwa ok 8 godzin i warzywa są wysuszone 
    partiami trzeba pilnować aby się nie przypiekły i suche wyciągać 
    a resztę suszyć dalej
    3.
    Wysuszone warzywa przełożyć do miksera chwilę 
    zmiksować wymieszać z przyprawami i solą przechowywać w suchym słoiku

  • Składniki przyprawy można zmieniać wg upodobań .

Jesień pełna warzyw


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz