poniedziałek, 19 października 2015

Piernikowa tarta z dyni

Przepyszna tarta o aromacie piernika 
o wspaniałym nie typowym musie z dyni 
Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne



Składniki

Ciasto
• 1,5 szkl mąki
• 1 żółtko
• 1/2 szkl cukru pudru
• 1 łyżka czubata kakao
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• 125 g masła
• 1 łyżka śmietany
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
• 400 g musu z dyni
• 1/2 szkl cukru
• 250 ml śmietany 30%
• pestki z 1/2 laski wanilli
• 1 aromat Butter wanille
• 1/2 łyżeczki cynamonu
ponadto
• 2 jajka
• 2 budynie
polewa
• 1 mleczna czekolada
• 2 łyżki masła
• 2 płaskie łyżki śmietany
• kilka łyżek wody 

Sposób przygotowania

1.
cisto • Do mąki dodać zimne masło posiekać nożem 
Dodać cukier puder żółtko kakao przyprawę do piernika proszek do pieczenia
 i łyżkę śmietany Zagnieść ciasto ciasto zawinąć w woreczek foliowy włożyć 
na godzinę do lodówki
2.
Nadzienie • Mus z dyni przełożyć do rondla.Dodać cukier,śmietanę
,pestki z wanilli,aromat,cynamon wszystko razem zagotować cały czas mieszając
 Zostawić do ostygnięcia
3.
• Formę do tartej posmarować masłem wyłożyć schłodzonym ciastem 
Ciasto nakłuć widelcem
4.
• 2 jajka i białko ubić dodać budynie wymieszać razem z ostudzonym musem 
wlać na ciasto Tartę piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut 
ciasto wystudzić 
• Polać polewą Masło czekoladę rozpuścić dodać śmietanę i kilka łyżek wody 
Mieszać aż powstanie gładka masa polać tartę i ozdobić wg 
uznania ja użyłam cukrowych śnieżynek.

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015
                     

Jesienne słodkości!




5 komentarzy: