sobota, 10 października 2015

Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią

Ciekawy smak ogórkowej w nowej wersji





Składniki

• 1 cukinia ok 25 cm
• 2 marchewki
• 1 papryka czerwona
• biała część poru
• 1 mała cebula
• 1 słoik cieciorki
• 2 ziemniaki
• 4 ogórki kiszone
• 1 szklanka śmietany 18%
• 2 kawałki parówki grubej
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
• 1/2 łyżki masła
• pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk
•sól
• pieprz

Sposób przygotowania

1.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce marchewkę pokroić w plasterki
 ziemniaki i paprykę w kostkę
2.
W garnku dać olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać
 pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć.
Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy 
odcedzoną z zalewy cieciorkę
3.
Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła
 aż odparuje woda dać do zupy.
Dodać śmietanę i pokrojone w plasterki parówki gotować 5 minut wszystko 
razem doprawić solą pieprzem dodać posiekane zioła

Jesień pełna warzyw

2 komentarze: