- Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie
-
Składniki
pulpeciki
- 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe )
- 1 jajko
- 2- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
sos
- 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam )
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku duże
- 1 cebula
- dwa cieniutkie paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy
- sól
- pieprz
ponadto
- 3 średnie cebule
- ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam mrożony )
- olej Sposób przygotowania
-
- 1.
- Przygotować sos
- - Cebulę pokroić w kostkę na patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę
- - Wszystko smażyć aż papryka zmięknie ale uważać aby się nie przypiekła
- - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż
- odparuje połowa wody
- - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem
- 2.
- przygotować pulpety
- - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem
- zrobić pulpeciki
- 3.
- - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety na
- talerz do tłuszczu w razie konieczności dodać troszkę oliwy
- - Smażyć na niej cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli dodać pulpety
- - Zalać wszystko sosem paprykowym oraz dodać groszek dusić wszystko ok 15 minut
- co jakiś czas przemieszać jakby był sos zbyt gęsty można dolać troszkę wody
- podawać np z makaronem
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz