niedziela, 7 grudnia 2014

Pulpeciki z groszkiem

  • Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie

  • Składniki

    pulpeciki
    - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe )
    - 1 jajko
    - 2- 3 łyżki bułki tartej
    - 1 łyżka siekanej pietruszki
    - 1 cebula
    - sól
    - pieprz
    sos
    - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam )
    - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego
    - 4 ząbki czosnku duże
    - 1 cebula
    - dwa cieniutkie paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy
    - sól
    - pieprz
    ponadto
    - 3 średnie cebule
    - ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam mrożony )
    - olej
  • Sposób przygotowania

    • 1.
      Przygotować sos 
      - Cebulę pokroić w kostkę na patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę 
      - Wszystko smażyć aż papryka zmięknie  ale uważać aby się nie przypiekła 
      - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż
        odparuje połowa wody 
      - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem
      2.
      przygotować pulpety 
      - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem 
        zrobić pulpeciki
      3.

      - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety na
         talerz do tłuszczu w razie konieczności dodać troszkę oliwy
       - Smażyć na niej cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli dodać pulpety
       - Zalać wszystko sosem paprykowym oraz dodać groszek dusić wszystko ok 15 minut 
        co jakiś czas przemieszać jakby był sos zbyt gęsty można dolać troszkę wody
       podawać np z makaronem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz