- Znane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania
-
Składniki
Biszkopt 1
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt 2
- 1 szklanka mąki
- 2 budynie czekoladowe
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 1,2 l śmietany 30 %
- 20 g żelatyny miałam w płatkach
- 1 puszka brzoskwiń
- 50 g wódki
- sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów
- 2 śmietan fix
- 3 łyżki cukru
polewa
1/2 kostki margaryny
- 100 g nutelli Sposób przygotowania
- 1.
- - Biszkopty Oddzielić żółtka od białek ubić białka dodać stopniowo cukier cały czas
- miksować dodawać po jednym żółtku mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną proszkiem
- do pieczenia i kakao wsypać stopniowo do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką wyłożyć
- na posmarowaną blachę i wyłożoną dno papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 25 minut
- blacha 26/36 cm Drugi biszkopt zrobić tak samo tylko mąkę wymieszać z budyniem
- i proszkiem do pieczenia
- 2.
- - Płatki żelatyny zamoczyć na 5 minut w zimnej wodzie aby zmiękły
- - Wyciągnąć z wody wycisnąć przełożyć do innego pojemnika wlać 1/2 szklanki gorącej wody
- - Wymieszać aż się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia
- 3.
- - Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać
- ostudzoną żelatynę - ciasto ciemniejsze podzielić na połowę do soku z brzoskwiń
- dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt
- Posmarować cienką warstwę kremu -W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory
- Wykrojone ciasto położyć na posmarowany krem ,nasączyć ciasto Do każdego otworu
- dać krem wcisnąć ćwiartkę brzoskwini przykryć resztę kremu - na górę dać drugą
- połowę biszkoptu nasączyć i oblać polewą Polewa - Nutellę rozpuścić z margaryną na
- wolnym ogniu mieszać aż się połączą składniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz