piątek, 12 grudnia 2014

Wuzetka z niespodzianką

  • Znane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania

  • Składniki

    Biszkopt 1
    - 3/4 szklanki mąki
    - 1/4 mąki ziemniaczanej
    - 2 czubate łyżki kakao
    - 1 szklanka cukru
    - 6 jajek
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt 2
    - 1 szklanka mąki
    - 2 budynie czekoladowe
    - 1 szklanka cukru
    - 6 jajek
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    krem
    - 1,2 l śmietany 30 %
    - 20 g żelatyny miałam w płatkach
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 50 g wódki
    - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów
    - 2 śmietan fix
    - 3 łyżki cukru
    polewa
    1/2 kostki margaryny
    - 100 g nutelli
    • Sposób przygotowania

      1.
      - Biszkopty Oddzielić żółtka od białek ubić białka dodać stopniowo cukier cały czas
       miksować dodawać po jednym żółtku mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną proszkiem
       do pieczenia i kakao wsypać stopniowo do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką wyłożyć 
      na posmarowaną blachę i wyłożoną dno papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 25 minut 
      blacha 26/36 cm Drugi biszkopt zrobić tak samo tylko mąkę wymieszać z budyniem
       i proszkiem do pieczenia
      2.
      - Płatki żelatyny zamoczyć na 5 minut w zimnej wodzie aby zmiękły
       - Wyciągnąć z wody wycisnąć przełożyć do innego pojemnika wlać 1/2 szklanki gorącej wody
       - Wymieszać aż się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia
      3.
      - Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać
       ostudzoną żelatynę - ciasto ciemniejsze podzielić na połowę do soku z brzoskwiń 
      dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt 
      Posmarować cienką warstwę kremu -W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory 
      Wykrojone ciasto położyć na posmarowany krem ,nasączyć ciasto Do każdego otworu
       dać krem wcisnąć ćwiartkę brzoskwini przykryć resztę kremu - na górę dać drugą 
      połowę biszkoptu nasączyć i oblać polewą Polewa - Nutellę rozpuścić z margaryną na 
      wolnym ogniu mieszać aż się połączą składniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz