środa, 17 lutego 2016

Drożdżowe racuchy z cynamonem i jabłkami

Dobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę



Składniki

• 300 ml mleka 
• 3 jajka 
• 2 łyżki miodu 
• 1 łyżka cukru brązowego 
• 2 szklanki mąki 
zaczyn 
• 25 g drożdży 
• 1 łyżka cukru 
• 1/4 szklanki mleka
• 1 łyżka mąki  
dodatkowo 
• 2 jabłka 
• 1 łyżeczka cynamonu 
• cukier puder
• olej

Sposób przygotowania:

1. Mleko wlać do miski dodać jajka, mąkę,cynamon

 i starte na grubej tarce jabłka wymieszać wszystko razem 

mikserem ma być gęsta masa w razie potrzeby można dosypać

 mąki lub dolać troszkę mleka

2. Zaczyn - Drożdże z cukrem utrzeć w pojemniku,dolać mleko

 i łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia

3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z przygotowaną masą zostawić
 
 już nie mieszać Na oleju smażyć placki podawać

posypane cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz