środa, 15 kwietnia 2015

Gulasz z żołądków

Dobry nie drogi obiad 

Składniki

- 70 dag żołądków drobiowych
- 2 cebule
- 25 dg pieczarek
- 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym )
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa do kurczaka złocista
- kilka płatków suszonej papryczki chili
- olej + 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz sól
- 25 dag makaronu
  • Sposób przygotowania

    1.
    - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać olej i masło dodać 
    cebulę chwilę zeszklić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i żołądki 
    - wszystko razem podsmażyć dodać płatki chili i przyprawę do kurczaka zalać 
    1/2 l wody dusić pod przykryciem na małym ogniu aż żołądki zmiękną 
    do odparowania wody i przysmażenia W razie konieczności dolać troszkę wody
    2.
    - Gdy żołądki będą całkiem miękkie i dobrze podsmażone dodać 
    pokrojoną w pióra drugą cebulę w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone 
    w ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania
     wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem
    3.
    - Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu 
    Podawać z gulaszem można posypać posiekaną pietruszką do ozdoby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz