- Taki sernik gości na moim wielkanocnym stole w tym roku
-
Składniki
Ciasto
-1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanka mleka w proszku
- 1 żółtko
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg sera
- 2 jajka
- 10 białek
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- tarta skórka z 1/2 cytryny
Polewa
- 100 g masła
- 150 g białej czekolady
- 2- 3 łyżki wody
Posypka
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- 125 g mleka w proszku Sposób przygotowania
- 1.
- ciasto - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier puder
- mleko w proszku,żółtko i masło zagnieść ciasto - ciastem wyłożyć tortownicę 26 cm
- widelcem nakłuć ciasto piec 20 minut 180 stopni
- 2.
- Masa serowa - ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić
- przez maszynkę
- - Do sera dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,budynie,mleko w proszku
- rozpuszczone zimne masło skórkę cytrynową Wszystko razem zmiksować
- - Z białek ubić pianę połączyć delikatnie z serem
- - Wlać ser na podpieczony spód piec 180 stopni przez 15 minut później zmniejszyć
- na 150 stopni piec 1 godzinę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
- 3.
- Polewa - rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej dodać kilka łyżek
- przegotowanej wody
- 4.
- Posypka - miękkie masło utrzeć z cukrem dodać mleko w proszku wyrobić
- rękami masę dać schłodzić do lodówki lepiej zrobić dzień wcześniej
- 5.
- - Na wystudzony sernik zetrzeć na grubej tarce część posypki zalać
- polewą i na górę drugą część posypki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz