środa, 15 kwietnia 2015

Sernik Milki way



  • Taki sernik gości na moim wielkanocnym stole w tym roku




  • Składniki

    Ciasto
    -1 szklanka mąki
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 1/2 szklanka mleka w proszku
    - 1 żółtko
    - 125 g masła
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa
    - 1 kg sera
    - 2 jajka
    - 10 białek
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1/2 szklanki mleka w proszku
    - 200 g masła
    - 300 g cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - tarta skórka z 1/2 cytryny
    Polewa
    - 100 g masła
    - 150 g białej czekolady
    - 2- 3 łyżki wody
    Posypka
    - 125 g masła
    - 125 g cukru pudru
    - 125 g mleka w proszku
    • Sposób przygotowania

      1.
      ciasto - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier puder 
      mleko w proszku,żółtko i masło zagnieść ciasto - ciastem wyłożyć tortownicę 26 cm
       widelcem nakłuć ciasto piec 20 minut 180 stopni
      2.
      Masa serowa - ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić
       przez maszynkę 
      - Do sera dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,budynie,mleko w proszku 
      rozpuszczone zimne masło skórkę cytrynową Wszystko razem zmiksować
       - Z białek ubić pianę połączyć delikatnie z serem 
      - Wlać ser na podpieczony spód piec 180 stopni przez 15 minut później zmniejszyć 
      na 150 stopni piec 1 godzinę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
      3.
      Polewa - rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej dodać kilka łyżek 
      przegotowanej wody
      4.
      Posypka - miękkie masło utrzeć z cukrem dodać mleko w proszku wyrobić 
      rękami masę dać schłodzić do lodówki lepiej zrobić dzień wcześniej
      5.
      - Na wystudzony sernik zetrzeć na grubej tarce część posypki zalać 
      polewą i na górę drugą część posypki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz