wtorek, 21 kwietnia 2015

Zupa krem z bobu z chrzanem wasabi i smażoną białą kiełbasą

  • Bardzo dobra pożywna lekko pikantna zupa                                                                            o aromacie chrzanu i żurku

  • Składniki

    - 1 kość wędzona z schabu
    - 2 skrzydełka
    - kawałek selera
    - 1 marchew mała
    - 1 pietruszka mała
    - 3 ziemniaki

    - 1 kg bobu
    - 3 kawałki białej kiełbasy
    - 1 cebula
    - 1 kubek jogurtu duży
    - kilka łyżek cytryny
    - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi
    - 1 ząbek czosnku
    - olej
    - sól
    - pieprz grubo mielony
    - majeranek
    • Sposób przygotowania

      1.
      - Wędzoną kość i skrzydełka zalać wodą dodać seler marchewkę pietruszkę                                                              i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować aż wszystko zrobi się miękkie
      2.
      W osobnym garnku ugotować bub Obrać go z łupinek połowę bobu dodać do zupy                                                 - cebulę obrać pokroić na większe kawałki podsmażyć na oleju dodać pokrojoną                                                      w plasterki białą kiełbasę i resztę bobu
      3.
      - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek                                                    zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek                                                         zupę przelać do talerzy do każdego włożyć podsmażoną kiełbasę                                                                           wymieszaną z bobem posypać na górę grubo mielonym pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz