- Bardzo dobra pożywna lekko pikantna zupa o aromacie chrzanu i żurku
-
Składniki
- 1 kość wędzona z schabu
- 2 skrzydełka
- kawałek selera
- 1 marchew mała
- 1 pietruszka mała
- 3 ziemniaki
- 1 kg bobu
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 kubek jogurtu duży
- kilka łyżek cytryny
- 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz grubo mielony
- majeranek Sposób przygotowania
- 1.
- - Wędzoną kość i skrzydełka zalać wodą dodać seler marchewkę pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować aż wszystko zrobi się miękkie
- 2.
- W osobnym garnku ugotować bub Obrać go z łupinek połowę bobu dodać do zupy - cebulę obrać pokroić na większe kawałki podsmażyć na oleju dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i resztę bobu
- 3.
- - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek zupę przelać do talerzy do każdego włożyć podsmażoną kiełbasę wymieszaną z bobem posypać na górę grubo mielonym pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz