czwartek, 25 czerwca 2015

Zupa krem z kalafiora z roszpunką

  • Prosta pyszna zupka szybko się ją robi i jest bardzo smaczna

  • Składniki

    - 1 mały kalafior
    - 4 ziemniaki
    - biała część z poru
    - rosół
    - 2 łyżki masła
    - 1 pietruszka
    - sól
    - pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - mały kubek śmietany

    - 1/2 opakowania roszpunki
    - 1 łyżka masła
    - sól pieprz
    - 1 łyżeczka tartej bułki

    - groszek ptysiowy 
    • Sposób przygotowania

      1.
      Por pokroić w paski podsmażyć na patelni
       dodać pokrojone w kostkę
       ziemniaki i pietruszkę różyczki kalafiora 
      zalać to rosołem Gotować wszystko 
      do miękkości 
      Zupę zmiksować blenderem
      2.
      Na patelni rozpuścić mało smażyć aż się
       zrumieni wrzucić roszpunkę 
      delikatnie przesmażyć oprószyć solą i
       pieprzem i tartą bułką
      3.
      Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę
       doprawić solą pieprzem gałką 
      muszkatołową 
      Rozlać zupę do miseczek do każdej
       porcji dodać podsmażoną roszpunkę 
      można podawać z groszkiem ptysiowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz