czwartek, 18 czerwca 2015

Zupa krem ze szpinakiem

  • Pyszna zupka moja propozycja na obiad

  • Składniki

    - 4 ziemniaki
    - biała część poru
    - 1 mała pietruszka
    - kawałek selera
    - 1 łyżka masła
    - mały kubek jogurtu greckiego+2 łyżki śmietany
    - groszek ptysiowy
    - sól
    - biały pieprz

    - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
    - 1 łyżka masła
    • Sposób przygotowania

      1.
      Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć
       Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę
      2.
      Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody
       gotować aż warzywa zmiękną
      3.
      Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną 
      zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem
      4.
      Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę 
      nalać do miseczek do każdej porcji dodać podsmażony szpinak i groszek ptysiowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz