wtorek, 26 sierpnia 2014

Ciasto kruche z brzoskwiniami

  • przepis dostałam od koleżanki troszkę go zmieniłam


  • Składniki:


    - 3 szklanki mąki
    - 1 kostka margaryny 250 g
    - 5 jajek
    - 10 łyżek cukru
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1 mały proszek do pieczenia
    - 2 puszki brzoskwiń
    - 0,5 słoika dżemu brzoskwiniowego
    - 3 łyżki płatków migdałowych
    - puder cukier
    • Sposób przygotowania:

      1.
      - Margarynę utrzeć z cukrem do białości dodawać stopniowo po jednym                                                              jajku i mleko cały czas ucierać na koniec dodać mąkę wymieszaną z                                                                 proszkiem do pieczenia wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem                                                                  do pieczenia blachę.
      2.
      - Brzoskwinie odsączyć z zalewy na sicie każdą brzoskwinię ponacinać                                                                    w paseczki układać na cieście ciasto włożyć do piekarnika                                                                                         na 170 stopni 45 - 50 minut - dżem ogrzać zmiksować blenderem,                                                                         posmarować gorące ciasto posypać migdałami wcześniej uprażonymi                                                                     na suchej patelni posypać ciasto delikatnie cukrem pudrem.
      • Rady:


        Ciasto można piec na dużej blasze ale trzeba dodać 1 puszkę brzoskwiń ciasto wychodzi                             trochę nisze.
        Ciasto można ozdobić kleksami z bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz