przepis dostałam od koleżanki troszkę go zmieniłam
-
Składniki:
- 3 szklanki mąki- 1 kostka margaryny 250 g- 5 jajek- 10 łyżek cukru- 1/2 szklanki mleka- 1 mały proszek do pieczenia- 2 puszki brzoskwiń- 0,5 słoika dżemu brzoskwiniowego- 3 łyżki płatków migdałowych- puder cukier Sposób przygotowania:
- 1.
- - Margarynę utrzeć z cukrem do białości dodawać stopniowo po jednym jajku i mleko cały czas ucierać na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- 2.
- - Brzoskwinie odsączyć z zalewy na sicie każdą brzoskwinię ponacinać w paseczki układać na cieście ciasto włożyć do piekarnika na 170 stopni 45 - 50 minut - dżem ogrzać zmiksować blenderem, posmarować gorące ciasto posypać migdałami wcześniej uprażonymi na suchej patelni posypać ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Rady:
Ciasto można piec na dużej blasze ale trzeba dodać 1 puszkę brzoskwiń ciasto wychodzi trochę nisze.Ciasto można ozdobić kleksami z bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz