sobota, 23 sierpnia 2014

Cukinia w sosie musztardowo chrzanowym do słoików

  • Pyszna cukinia w zmienionym nieco sosie



  • Składniki:

    - 3-4 nie wielkie cukinie ok 25 - 30 cm
    zalewa
    - 1 l wody
    - 5 łyżek musztardy
    - 2 łyżki startego chrzanu
    - 1 szklanka cukru
    - 3 łyżki soli
    - 1 szklanka octu
    - 2 łyżki suszonej pietruszki
    do każdego słoika
    - pół łyżeczki gorczycy
    - 1 kulka ziela angielskiego
    - kawałek liścia laurowego
    • Sposób przygotowania:

      1.
      - Cukinię pokroić w dużą kostkę gdy mamy dużą cukinię trzeba ją obrać i                                                           wydrążyć pestki.
      2.
      - Do każdego słoika dać gorczycę ziele angielskie oraz liść laurowy .                                                                  Włożyć do słoików ciasno pokrojoną cukinię.
      3.
      - Z podanych składników zgotować zalewę gorącą zmiksować blenderem                                                               dodać na końcu suszoną pietruszkę pozalewać cukinię w słoikach pasteryzować                                                od razu 20 -30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz