poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sos pomidorowy


  • Doskonały sos pomidorowy ze swojskich pomidorów do makaronu 



Składniki:

- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki lub dwie płaskie
- 5-6 pomidorów lub
- kilka listków bazylii i szczypiorek
- 1 łyżka papryki słodkiej można dodać szczyptę ostrej
- 1/2 kostki rosołowej warzywnej
- sól pieprz do smaku 


  • Sposób przygotowania:

    1.
    - Rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać wlać szklankę wody mieszać do                                               zagotowania ( jest gęste ale dojdą pomidory )
    2.
    - Pomidory zmiksować blenderem przelać przez sito aby oddzielić od pestek                                                             i skórek dodać do sosu ( można użyć pomidory z puszki lub słoika wystarczy                                           zmiksować je blenderem ) Razem zagotować w razie potrzeby jak jest sos za                                                      gęsty dolać troszkę wody - Dodać kostkę rosołową paprykę ,pokrojony                                                         szczypiorek i bazylię dobrze wymieszać Doprawić solą i pieprzem do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz