sobota, 23 sierpnia 2014

Sałatka z cukinii do słoików na zimę

  • Przepis na tą sałatkę znalazłam w starym zeszycie mojej mamy



  • Składniki:

    - 3 kg cukinii
    - 1 kg cebuli
    - 8 marchewek
    - 1 łyżka soli
    zalewa
    - szklanka octu
    - 4 szklanki wody
    - 3/4 szklanki cukru
    • Sposób przygotowania:

      1.
      - Cukinię zetrzeć na grubej tarce ja jest młoda nie trzeba obierać ale                                                                       większe sztuki radzę obrać i wyjąć pestki Cebulę pokroić pióra marchewkę                                                     zetrzeć na grubej tarce.
      2.
      - Każde warzywo dać do osobnych misek cebulę i cukinię posolić zostawić                                                             na 2 godziny po czym odcisnąć od powstałej wody.
      3.
      - Połączyć wszystkie warzywa razem ugotować z podanych składników                                                          zalewę zalać zalewą zostawić na noc.
      4.
      Sałatkę przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut aby słoiki były dobrze                                                     zamknięte.

2 komentarze: