- Pyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć
-
Składniki
ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 p suchych drożdży
-1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 100 g masła
nadzienie makowe
- 300 g mielonego maku białego na sucho
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 150 g rodzynek
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- ok 0,5 l mleka
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 1 łyżeczka olejku rumowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
do posmarowania
- 6 łyżek miodu
- 4 łyżki orzechów mielonych laskowych Sposób przygotowania
- 1.
- - W osobnym naczyniu dać drożdże 1 łyżkę cukru 1 łyżkę mąki 1/3 szklanki ciepłego mleka
- wymieszać zostawić w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł
- 2.
- - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę
- mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką
- przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia
- 3.
- - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać
- Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie
- dodać białka i dobrze wymieszać
- 4.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę Rozwałkować w prostokąt ,wyłożyć połowę masy
- zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę
- położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i nadzienia
- piec 25 minut 180 stopni każdą blachę z osobna
- 5.
- - Ciepłe bułeczki posmarować płynnym miodem i posypać orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz