środa, 29 października 2014

Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami

  • Pyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć


  • Składniki

    ciasto drożdżowe
    - 500 g mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 2 p suchych drożdży
    -1/2 szklanki cukru
    - 4 żółtka
    - 100 g masła
    nadzienie makowe
    - 300 g mielonego maku białego na sucho
    - 150 g mielonych orzechów laskowych
    - 150 g rodzynek
    - 4 białka
    - 1 szklanka cukru
    - ok 0,5 l mleka
    - 1 łyżeczka olejku migdałowego
    - 1 łyżeczka olejku rumowego
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    do posmarowania
    - 6 łyżek miodu
    - 4 łyżki orzechów mielonych laskowych
    • Sposób przygotowania

      1.
      - W osobnym naczyniu dać drożdże 1 łyżkę cukru 1 łyżkę mąki 1/3 szklanki ciepłego mleka
       wymieszać zostawić w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł
      2.
      - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę 
      mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką 
      przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia
      3.
      - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać 
      Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie
       dodać białka i dobrze wymieszać
      4.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę Rozwałkować w prostokąt ,wyłożyć połowę masy 
      zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę 
      położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i nadzienia
       piec 25 minut 180 stopni każdą blachę z osobna
      5.
      - Ciepłe bułeczki posmarować płynnym miodem i posypać orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz