poniedziałek, 6 października 2014

Czekoladowe ciasto z gruszką

  • Jesienne dobre wilgotne ciasto o pięknym aromacie


  • Składniki

    - 1 kostka margaryny
    - 5 płaskich łyżek kakao
    - 400 ml mleka
    - 4 jajka
    - 4 nie całe szklanki mąki
    - 2 szklanki cukru
    - 1 mały proszek do pieczenia
    - 4 łyżki powideł lub dżemu ja dałam dżem z pigwy
    - 1 mały olejek pomarańczowy ( 1 łyżka)
    - 5 gruszek
  • 1.- Margarynę rozpuścić w garnku dodać kakao odstawić garnek z ognia wlać mleko razem wymieszać - Gruszki obrać i pokroić w kostkę
  • 2.- Ubić jajka z cukrem na puszystą masę Do masy dodać dżem cały czas ubijać dodać całą mąkę i wlewać rozpuszczoną margarynę z mlekiem Miksować aż wszystko się połączy wlać na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia Na górę rozsypać gruszki pokrojone w kostkę piec 180 stopni ok 50 minut sprawdzić patyczkiem blacha 26/40 cm


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz